Sunday 2 October 2011

VANILLA DAN LAVENDER GIANT MERINGUE ...... 2/10/2011....SEBELUM SPRING CLEANING TU, BUAT LAH KUE NI JAP...SMANGAT SEMACAM JER NARI....HI3



VANILLA DAN LAVENDER GIANT MERINGUE


BAHAN2
4 PUTIH TELUR – BESAR ( 150ML)
200 GM GULA KASTER
2 SD MKN TEPUNG JAGUNG
1 SD TEH CUKA PUTIH/APPLE CIDER
1/2  SD TEH PEWARNA PURPLE / SEDIKIT BUNGA LAVENDER – KERING

CARA:
PANASKAN OVEN 150C
PUKUL PUTIH TELOR HINGGA KEMBANG, MASUKKAN GULA SEDIKIT2 HINGGA SELESAI
PUKUL LAGI DI KELAJUAN LAJU HINGGA BENAR2 PEKAT DAN APABILA DI ANGKAT MIXER, TELUR TIDAK AKAN MELELEH.
AYAK TEPUNG JAGUNG DAN MASUKKAN KE ADUNAN PUTIH TELUR DAN GAUL RATA DGN MENGGUNAKAN SENDUK KAYU.
AMBIL SATU SENDUK BESAR DAN BENTUK SEPERTI BUKIT  DAN TABUR LAVENDER KERING DI ATAS NYA.
BAKAR SELAMA 35 MINIT.
NOTA:SUHU YG DI TURUNKAN DARI 150C KE 120C…
SETELAH MASAK, BIAR KAN DARI OVEN SELAMA 1 ½ JAM, BARU DI KELUARKAN
(KLO PANAS2 KLUARKAN MERINGUE AKAN MENJADI LEMBUT)

No comments:

Post a Comment