ROJAK MAMAK SINGAPURA
BAHAN HIASAN :
2 BIJI TIMUN
3 BIJI BAWANG MERAH
10 BIJI LADA HIJAU
150 GM DAUN SALAD
BAHAN KUAH:
1 KG KELEDEK (YG KUNING MERAH – KUKUS DAN LENYEK)
200 GM GULA
100 GM TOMATO SOS
150 GM KACANG TANAH (GORENG ½ KASAR + ½ HALUS)
2 SD MKN BIJAN – SANGRAI
3 LITER AIR
SEDIKIT PEWARNA OREN
*15 BIJI LADA MERAH
*6 BIJI BWG PUTIH
*1/2 JARI HALIA
*BAHAN2 INI DI KISAR HALUS
TUMIS BAHAN2 DI ATAS DGN API SEDERHANA HINGGA PEKAT, SETELAH MASAK DAN PEKAT, TAMBAH GARAM DAN CAMPURKAN BIJAN SANGRAI
BAHAN UTK TEPONG
1 KG GANDUM
6 GM YEAST KERING
1 SD TEH GARAM
1-11/2 LITER AIR
1 SD MKN KUINYIT SERBUK
BAHAN2 INI DI JADIKAN SATU, PERAP ½ JAM
ADUNAN DI BAHAGI BEBERAPA BAHAGIAN
ADUNAN A…….GAUL DGN KELAPA PARUT DI BENTUK BULAT DI GOLEK SEDIKIT DGN BIJAN
ADUNAN B…….AMBIL SEDIKIT DI BENTUK BULAT DAN DI LETAKKAN BEBERAPA EKOR UDANG DI ATAS NYA
NOTE: ADUNAN A & B …….KALAU TERLALU LEMBUT DI TAMBAH TEPUNG SEDIKIT LAGI
ADUNAN C…….DI TAMBAH PEWARNA OREN, CELUP KAN BAHAN2 YG ANDA SUKA SEPERTI KENTANG, TELUR, TEMPE, HOT DOG, SOTONG, CRAB STICK DAN LAIN2 LAGI
SETELAH SELESAI MENGGORENG HENDAK LAH DI TOS DAHULU
POTONG BAHAN2 YG TELAH DI GORENG DAN HIAS DGN BAHAN2 YG DI SEBUT DI ATAS TADI
MEMANG SEDAP, DUDUK DGN TEMAN2, HIDANG PULAK TEH TARIK…………
No comments:
Post a Comment