Saturday, 29 October 2011

MEAT PIE









420 GM TEPUNG GANDUM
1/2 SD TEH BKG POWDER
1/2 SD TEH GARAM
250 GM BUTTER
6 SD MKN AIR SEJUK
1 TELUR ( SAPUAN DI ATAS PIE)

JADIKAN SATU DAN SIMPAN DI PETI AIS 20 MINIT
GUNA ACUAN BULAT DAN LETAKKAN KEPINGAN KE DALAM ACUAN PIE LALU BAKAR SELAMA 20 MINIT
SETELAH MASAK, MASUKKAN INTI DAN TUTUP LAGI DI ATAS NYA
SAPU TELUR DENGAN RATA DI ATAS NYA
BAKAR LAGI SELAMA 20 MINIT ATAU HINGGA MASAK


ISI NYA:
250 GM ISI AYAM/DAGING - REBUS
2 KENTANG - DADU - REBUS
1 BWG BESAR - DADU
100 GM SAYUR CAMPURAN
1 SD TEH PERASA MAGGI
1 SD TEH SERBUK LADA PUTIH
SEDIKIT TEPUNG UTK MEMEKAT

REBUS AYAM/DAGING HINGGA EMPUK DAN DADU
TUMIS BWG DADU HINGGA WANGI
MASUKKAN AYAM DAN SAYUR CAMPUR
SETELAH SAYUR EMPUK, MASUKKAN KENTANG, PERASA DAN LADA PUTIH
PEKATKAN DENGAN TEPUNG - SEJUKKAN

No comments:

Post a Comment