Monday 2 January 2012

MANGO CHEESE CAKE ......SGT SEDAP SELEPAS DI SIMPAN 24 JAM DLM PETI AIS











SPONGE KEK
LOYANG 7"

4 KUNING TELUR
20 GM GULA KASTER

4 PUTIH TELUR
100 GM GULA

100 GM GANDUM

50 GM BUTTER CAIR

PUKUL PUTIH TELUR DAN GULA HGGA KEMBANG DAN KETEPIKAN

PUKUL KUNING TELUR DAN GULA HGGA PEKAT

JADIKAN SATU ADUNAN PUTIH DAN KUNING TELUR

MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DAN ADUK RATA, MASUKKAN PULA BUTTER CAIR

TUANG DI LOYANG DAN BAKAR DI SUHU 180C SELAMA 25-30 MINIT


INTI NYA

500 GM CREAM CHEESE
120 GM GULA KASTER
1 SD MKN TEPUNG KASTARD - AYAK
30 GM TEPUNG JAGUNG - AYAK
360 GM PUREE MANGGA
4 BIJI TELUR

PUTAR CREAM CHEESE DAN GULA HGGA LEMBUT
MASUKKAN TELUR DAN PUTAR RATA
MASUKKAN KESEMUA TEPUNG DAN PUREE MANGGA
TUANG KE ATAS KEK SPONGE DAN BAKAR SELAMA 1 JAM 15 MINIT DI SUHU 150C
SETELAH SEJUK SIMPAN DI PETI AIS 24 JAM SEBELUM DI HIDANG

No comments:

Post a Comment