Monday, 2 January 2012
CREAM CHEESE SNOWSKIN MOON CAKE..... KEGEMARAN KELUARGA, BILA2 WAKTU DAN KETIKA.....YUMMMMY
CREAM CHEESE SNOW SKIN MOON CAKE
100 GM KAO FIEN (TPG KHAS UTK MEMBUAT MOONCAKE)
20 GM SHORTENING
175 ML SUSU UHT
70 GM GULA ICING
100 GM CREAM CHEESE
20 GM ICE CREAM POWDER
INTI:
LOTUS SEED PASTE/RED BEAN PASTE/GREEN BEAN PASTE
100 GM BADAM HIRIS - BAKAR
INTI (IKUT PILIHAN) DI GAUL RATA BERSAMA BADAM (JGN GAUL TRLALU LAMA, TAKUT BADAM NYA HANCUR)
BEBERAPA BIJI KUNING TELUR MASIN (REBUS SENDIRI YA)
CARA:
SUSU, GULA ICING, CREAM CHEESE DAN ICE CREAM POWDER DI MASAK SECARA DOUBLE BOIL HGGA HANCUR DAN RATA
SEJUKKAN ADUNAN
JADIKAN SATU TPG KAO FIEN, SHORTENING KE DLM ADUNAN CHEESE, JADI KAN DOH LEMBUT DAN REHAT 15 MINIT
ADUNAN DI BAHAGI MENGIKUT ACUAN
LEPERKAN SETIAP SATU, LETAK INTI PILIHAN SERTA KUNING TELUR 2 BIJI (DAH SIAP REBUS) DI DLM NYA DAN BENTUK SEMULA, LALU TEKAN KE DLM ACUAN KHAS MOONCAKE
SIMPAN DI PETI AIS SBLUM MENGHIDANG
NOTE: ACUAN BESAR 40 GM ADONAN TEPONG / 60 GM INTI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment