LAPIS UBI KAYU
SUHU OVEN 175C
BAHAN:
1 KG UBI PARUT – PERAH GUNAKAN KAIN KASA
NOTA PENTING:
A…….AIR SAGUNYA DI BIARKAN SELAMA 10 MINIT
B…….PERLAHAN2 BUANG AIR NYA DAN AMBIL SAGU NYA
C…….GAUL RATA SAGU PADA UBI KAYU
6 BIJI TELUR – BESAR
½ SD TEH GARAM HALUS
1 ½ SD TEH CHOCOLATE PASTE
1 SD MKN PEWARNA KUNING
1 SD TEH SERBUK VANILLA
350- 400 ML SANTAN
380 GM GULA KASTER
300 GM BUTTER
150 GM GANDUM
LOYANG 8 X 8 BOLE, 9 X 7 PUN BOLE
CARA:
1…….SANTAN GULA DAN GARAM DI MASAK HINGGA MENDIDEH (JGN BIARKAN SANTAN PECAH)
2…….MASUKKAN BUTTER – KACAU RATA DAN SEJUKKAN
3…….PUKUL TELUR HINGGA KEMBANG, MASUKKAN TEPUNG, UBI DAN VANILLA. ADUK SEBATI
4…….MASUKKAN SANTAN SEDIKIT2, MENGGUNAKAN SENDOK KAYU KACAU RATA SEHINGGA SELESAI
5…….ADUNAN DI BAHAGI DUA, DI WARNAKAN KUNING DAN CHOCOLATE PASTE
6…….LAKUKAN SEPERTI MEMBUAT KEK LAPIS BIASA SEHINGGA SELESAI
7…….LAPISAN AKHIR, GUNAKAN API OVEN DAN TURUNKAN SUHU KE 150C DAN BAKAR LAGI SELAMA 20 MINIT
No comments:
Post a Comment