PUTERI SALAD
BAHAN2:
600 GM BERAS PULUT
(RENDAM SEMALAMAN)
2 CAWAN SANTAN
1 1/2 SD TEH GARAM
KESEMUA BAHAN DI JADI KAN SATU DAN KUKUS SELAMA 1/2 JAM
SRI KAYA:
5 BIJI TELOR
1 CAWAN GULA
3 CAWAN SANTAN
7 SD MKN TPG GANDUM
5 HELAI PANDAN - DITUMBUK DAN TAPIS
SEDIKIT GARAM
PEWARNA IKUT SUKA
JADI KAN SATU KESEMUA BAHAN DAN TAPIS
PULUT YG TELAH MASAK, DI TEKAN2 SEDIKIT UTK LEBIH MAMPAT
LETAK SEMULA KE DALAM KUKUSAN
AMBIL 2 SD MKN TPG JAGONG DI CAIR DGN 2 SD MKN AIR LALU DI RATA KAN DI ATAS PULUT
BIARKAN SELAMA 2 MINIT, TUANG ADUNAN SRI KAYA DI ATAS NYA
LOYANG HENDAK LAH DI TUTUP DGN ALUMINIUM FOIL
KUKUS DI API SEDERHANA SELAMA 40 MINIT ATAU HINGGA MASAK
No comments:
Post a Comment