Sunday, 4 December 2011
PUDING TEMBIKAI......T/KASIH PD TMAN2 YG SUDI KONGSI RESEPI TP MAAF SY LUPA SIAPA ORG NYA...
PUDING TEMBIKAI
1 PKT AGAR2 BERTALI (38 GM )
6 KEPING ROTI PUTIH - BUANG TEPI2 NYA YA......
6 CAWAN AIR
1 CAWAN GULA HALUS
1/2 TIN SUSU PEKAT
2 SD MKN BUTTER
1 SD TEH VANILLA
BIJAN HITAM KLO SUKA ATAU AMBIL SEDIKIT DARI BANCUHAN AGAR2
DI TAMBAH KAN WARNA HITAM - SETELAH SEJUK CINCANG LAH HALUS...
PEWARNA HIJAU DAN MERAH
CARA:
1.......MASUKKAN KESEMUA BAHAN "KECUALI ROTI" DAN VANILLA... KE DALAM PERIUK DAN MASAK HINGGA AGAR2 HANCUR
2.......AMBIL SEDIKIT AGAR2 YG SUDAH DI-MASAK LALU MASUKKAN KE DALAM BLENDER - KISARLAH SAMPAI HALUS...BERSAMA ROTI PUTIH TADI...
3.......TUANG SEMULA KE DALAM PERIUK DAN MASAK HGGA MENDIDEH, MASUKKAN VANILA
4.......AMBIL SEDIKIT ADUNAN, DI WARNA HIJAU DAN PUTIH
5.......YG LAIN NYA DI WARNA KAN MERAH
6.......TUANG ADUNAN HIJAU KE DLM LOYANG
7.......SEBELUM KERAS, TUANG PULA ADUNAN PUTIH
8.......AKHIRNYA ADUNAN MERAH, LALU TABUR AGAR2 HITAM
9.......BIARKAN SEJUK BARU LAH DI POTONG
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment