Sunday, 4 December 2011
CARAMEL CHOCOLATE MOIST CAKE...T/kasih Puan Zuraini A, kerana sudi kongsi resepi dgn sy, Tetapi ada bbrapa bahan yg sy tambah mengikut selera sy
A
1 CAWAN SERBUK KOKO - SY GUNA HERSHEYS
100 GM MILK CHOCOLATE CORVERTURE - CAIRKAN
50 GM HAZEL NUT - KISAR HALUS
1 CAWAN SUSU CAIR
1 CAWAN SUSU PEKAT
3/4 CAWAN GULA HALUS
1 CAWAN MINYAK JAGUNG
ADUK KESEMUA SEBATI DAN MASAK DI ATAS API PERLAHAN DAN SEJUKKAN
B
3/4 CAWAN GANDUM
1 SD TEH BKG SODA
1 SD TEH BKG POWDER
AYAK
C
5 BIJI TELUR - PUKUL PERLAHAN DGN GARPU SAHAJA
D
2 SD MKAN GULA - TABUR DI LOYANG 8" - JADIKAN GULA HANGUS
E
1/2 TIN SUSU CAIR
50 GM GULA HANGUS
1/2 SD TEH VANILLA
3 KUNING TELUR
SATU KAN KESEMUA BAHAN, PUKUL PERLAHAN HGGA GULA HANCUR
JGN SAMPAI BERBUIH
TUANG DI ATAS GULA HANGUS
CARA:
1.......SATU KAN BAHAN A + B + C
2.......SENDUK PERLAHAN BAHAN CAMPURAN ABC...LALU LETAK KEATAS KARAMEL TADI
3.......BAKAR SECARA DOUBLE BOIL SELAMA 1 JAM DI SUHU 180C
Labels:
KOLEKSI KEK
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sepertinya lazat sekali penampakan cake nya, tapi kelihatan sukar bahan-bahan yang perlu disiapkan ya kak ..
ReplyDelete