CHOUX PASTRY
SEWAKTU BELUM PERGI BELAJAR DULU, SY COBA BUAT DGN MENGIKUTI RESEPI2 DARI INTERNET, HINGGA 1 TRAY TELOR TERBUANG BEGITU JER, ADA KALA NYA PASTRY YG DAH DI BAKAR TAK BOLE MAKAN LANGSUNG... DI BAWAH NI ADA STEP2 YG RASANYA OK LAH DAN RESEPI PASTRY YG SELAMAT PD pndpt SAYA
MASAK 250 GM AIR BERSAMA 100 GM BUTTER 1/2 SD TEH GULA DAN SEDIKIT GARAM HINGGA MENDIDEH DI API SEDERHANA..
SETELAH MENDIDEH MASUKKAN 150 GM TEPONG DAN ADUK HINGGA MENJADI SATU KETULAN DAN ANGKAT DARI API
MASUKKAN ADUNAN KE DALAM PIPING BAG DAN MULAI PIPING IKUT BENTUK YG ANDA SUKA.......BAKAR DI SUHU 190C SELAMA 20-25 MINIT
SETELAH PASTRY SEJUK BOLEH LAH DI SIMPAN DI PETI AIS UTK BEBERAPA HARI
INTI MANIS:
A
500 ML SUSU SEGAR
80 GM GULA
50 GM BUTTER
DIDIH KAN
B
100 ML SUSU SEGAR
45 GM TEPONG KASTARD
1 SD MKN TPG JAGONG
2 BIJI TELOR
SEDIKIT PEWARNA KUNING
SEDIKIT GARAM
GAUL KESEMUA BAHAN DAN TAPIS
CAMPUR BAHAN A & B
MASAK DI API PERLAHAN HINGGA PEKAT
INTI PEDAS:
15 GM BUTTER
1 BWG BESAR - CINCANG
2 BWG PUTIH - CINCANG
1/2" HALIA - CINCANG
SEDIKIT PARUTAN LEMON
50 GM CENDAWAN BUTANG - CINCANG
2 BTG CILLI PADI- CINCANG
1/2 SD MKN JUICE LEMON
150 GM CREAM PEKAT
150 GM ISI SALMON - HIRIS HALUS
25 GM TEPONG GANDUM
CARA:
HANGATKAN BUTTER
TUMIS BWG DAN HALIA CINCANG HINGGA WANGI
MASUKKAN CILLI PULA CILLI PADI
KEMUDIAN CENDAWAN, SETELAH MASAK MASUKKAN CREAM
KEMUDIAN SALMON DAN JUICE DAN PARUTAN LEMON
AKHIR SEKALI MASUKKAN GANDUM DAN SEDIKIT GARAM
MASAK HINGGA PEKAT DAN RASA
No comments:
Post a Comment