Wednesday, 23 November 2011

PUFF PASTRY - SY BUAT INTI TUNA, TP IKUT SELERA MASING2 KAN APA YG ANDA SUKA, TP RESEPI PASTRY SY MMG RAPUH DAN LEMAK


PUFF PASTRY   …   TUNA PUFF

400 GM TEPUNG GANDUM
50 GM BUTTER
1/8 SD THE GARAM
1 SD MKN YEAST
220 GM  AIR SEJUK
½  SD MKN PERAHAN AIR LEMON
300 GM PASTRY MARGARINE

CARA:
1…….JADIKAN SATU- TEPUNG, BUTTER, GARAM, AIR DAN LEMON JUICE
2…….ULI HINGGA MENJADI DOH LEMBUT DAN REHAT SELAMA 5 MINIT
3…….ULI ADUNAN JADIKAN SEPERTI HURUF + LALU LETAKKAN PASTRY MARGARINE DI ATAS NYA
4…….TUTUP PASTRY MARGARINE, MULAI CANAI MEMANJANG
5…….LIPAT  ADUNAN TEPI KE TENGAH DAN ULANG SEBANYAK 3 KALI
6…….REHAT 15 MINIT
7…….ULANG LAGI LIPATAN 3 KALI DAN REHAT 15 MINIT LAGI
8…….CANAI DAN BENTUK LALU ISI INTI, REHATKAN 20 MINIT
9…….SAPU TELUR SEBELUM DI BAKAR
NOTA:
SEMAKIN BYK LIPATAN SEMAKIN BYK LAPISAN NYA
INTI IKUT SUKA

No comments:

Post a Comment