KASWI NYONYA
TIDAK SEPERTI KASWI MELAYU BIASA, YG INI AGAK WANGI SEDIKIT KERANA CAMPURAN TEPUNG HUN KWEE....
TP MENARIK JUGAK LAH...
CUBA JGN TAK CUBA...
40 GM TEPUNG HUN KWEE
110 GM TEPUNG BERAS
80 GM TEPUNG KANJI
250 ML AIR
1 SD TEH AIR ALKALINE/ABU
150 GM SANTAN SEGAR
AIR GULA:
200 GM GULA MELAKA
80 GM GULA HALUS
1 IKAT DAUN PANDAN
600 ML AIR
KESEMUA BAHAN INI DI MASAK HINGGA GULA LARUT LALU TAPIS DAN SEJUKKAN
1/2 BIJI KELAPA PARUT DI CAMPUR DENGAN 1 SD TEH GARAM DAN KUKUS
1.......CAMPURKAN KESEMUA BAHAN TEPUNG DAN TAPIS
2.......CAMPURKAN KEDUA2 BAHAN DAN MASAK SEBENTAR DI API PERLAHAN JGN SAMPAI PEKAT
3.......TUANG KE DALAM KUKUSAN DAN KUKUS SELAMA 1/2 JAM
HIDANG DENGAN KELAPA PARUT
No comments:
Post a Comment