Wednesday 8 May 2013

KRIM KARAMEL TAPAI UBI

KRIM KARAMEL TAPAI UBI

150 GM TAPAI UBI
80 GM GULA KASTER
450 ML CREAM – PEKAT – BOLE D GANTIKAN DGN SUSU CAIR JIKA SUKA
½ SD TEH SERBUK VANILLA
6 BIJI TELUR

8 MANGKOK SOUFFLE YG KECIL – 200ML

CARAMEL:
220 GM GULA KASTER
100 ML AIR PANAS

CARA
CARAMEL :
GULA KASTER DI JADIKAN CARAMEL
KEMUDIAN TUANG DI MANGKOK2 SOUFFLE
SEJUKKAN DI PETI AIS SELAMA 20 MINIT
SETELAH GULA  MEMBEKU KELUARKAN DGN SEGERA

CARA
PUDDING
TELUR DI PUKUL LEPAS SAHAJA
KISAR TAPAI UBI BERSAMA GULA DAN CREAM HINGGA HALUS


JADIKAN SATU ADUNAN TELUR DAN TAPAI LALU DI TAPIS

NOTA   
TUANG PERLAHAN2 KE ATAS GULA CARAMEL TADI
BAKAR DI SUHU 180C SELAMA 40 MINIT
DGN CARA ‘STEAM BATH’
HIDANG SEJUK2……MMMMMMMMM SEDAP


No comments:

Post a Comment