Friday, 17 February 2012

CHARLOTTE ROSELLE CHEESE CAKE













8/2/2012

CHARLOTTE ROSELLE CHEESE CAKE

ROSELLE ROLL
(RESEPINYA TLG LIHAT DI PHOTONYA)

500 GM CREAM CHEESE
140 GM GULA HALUS
300 GM PURI ROSELLE
400 ML WHIPPED CREAM -SIAP PUTAR- SIMPAN DI PETI AIS DAHULU
2 SD MKN SERBUK GELATINE + 100 ML AIR (MASAK)

CARA
PUTAR CREAM CHEESE DAN GULA HINGGA LEMBUT DAN GEBU
MASUKKAN PURI - PUTAR RATA
MASUKKAN LARUTAN GELATINE - PUTAR LAGI
MASUKKAN WHIPPED CREAM - ADUK MENGGUNAKAN SENDUK KAYU
RATAKAN PD SUSUNAN KEK GULUNG TADI
BIARKAN DI PETI AIS SELAMA 3 JAM ATAU SEMALAMAN

20 MINIT KEMUDIAN
3/4 SD MKN GELATINE
50 GM PURI ROSELLE
150 ML AIR
KESEMUA BAHAN DI MASAK DI API PERLAHAN HINGGA GELATINE HANCUR-TUANG KE ATAS CHEESE CAKE PERLAHAN2
DAN BIARKAN 3 JAM

No comments:

Post a Comment