Monday 2 January 2012

LEMPENG JAGUNG..........DI SUATU PETANG, DUDUK BERSEMBANG DGN CEK ABANG, KOPI SECAWAN LEMPENG SEPINGGAN.....TAK SEDAR BERAPA KEPING DAH TELAN............KAN KAN KAN

LEMPENG JAGUNG

JADI KAN LAH SETIAP PETANG HARI ANDA, LEBIH SANTAI, APA KATA CUBA RESEPI SY NI......

140 GM TEPUNG GANDUM
250 ML AIR
1/2 SD TEH GARAM
2 TELUR
35 ML SUSU
100 GM JAGUNG
2 SD MKN DAUN CELERY CINCANG

INTI:
100 GM ISI AYAM DADU KECIL
25 GM UDANG - CINCANG
75 GM SENGKUANG - HIRIS HALUS
75 GM KACANG BUNCIS - HIRIS HALUS
100 GM JAGUNG
3 TELUR
1 SD MKN BAWANG PUTIH
1 SD TEH GARAM
1/2 SD TEH SERBUK LADA PUTIH
1/2 SD TEH PENYEDAP
1 SD MKN GULA
10 GM TEPUNG GANDUM
50 ML SUSU

CARA:
1.......ADUNAN KULIT DI CAMPUR JADI SATU, DI BUAT SEPERTI TELUR DADAR YG TIPIS

2.......TUMIS BWG PUTIH HINGGA WANGI, MASUKKAN BAHAN2 LAIN DAN MASAK HINGGA KERING

3.......AMBIL SELEMBAR KULIT DAN LETAK ISI, LALU DI GULUNG

4.......HIASAN ATAS IKUT SUKA,

BOLE CUBA KLO SUKA
20 BTG CILLI PADI HIJAU
6 BTG CILLI HIJAU
6 BIJI TOMATO HIJAU
SEDIKIT GARAM / AJINAMOTO
KESEMUA BAHAN2 DI KISAR HALUS, MASAK HINGGA PEKAT
TAMBAH 1 SD MKN TEPUNG JAGUNG UTK LEBIH PKAT

No comments:

Post a Comment