Monday 2 January 2012

CREAM CHEESE SNOWSKIN MOON CAKE..... KEGEMARAN KELUARGA, BILA2 WAKTU DAN KETIKA.....YUMMMMY





CREAM CHEESE SNOW SKIN MOON CAKE

100 GM KAO FIEN (TPG KHAS UTK MEMBUAT MOONCAKE)
20 GM SHORTENING
175 ML SUSU UHT
70 GM GULA ICING
100 GM CREAM CHEESE
20 GM ICE CREAM POWDER

INTI:
LOTUS SEED PASTE/RED BEAN PASTE/GREEN BEAN PASTE
100 GM BADAM HIRIS - BAKAR
INTI (IKUT PILIHAN) DI GAUL RATA BERSAMA BADAM (JGN GAUL TRLALU LAMA, TAKUT BADAM NYA HANCUR)

BEBERAPA BIJI KUNING TELUR MASIN (REBUS SENDIRI YA)

CARA:
SUSU, GULA ICING, CREAM CHEESE DAN ICE CREAM POWDER DI MASAK SECARA DOUBLE BOIL HGGA HANCUR DAN RATA
SEJUKKAN ADUNAN

JADIKAN SATU TPG KAO FIEN, SHORTENING KE DLM ADUNAN CHEESE, JADI KAN DOH LEMBUT DAN REHAT 15 MINIT

ADUNAN DI BAHAGI MENGIKUT ACUAN

LEPERKAN SETIAP SATU, LETAK INTI PILIHAN SERTA KUNING TELUR 2 BIJI  (DAH SIAP REBUS) DI DLM NYA DAN BENTUK SEMULA, LALU TEKAN KE DLM ACUAN KHAS MOONCAKE

SIMPAN DI PETI AIS SBLUM MENGHIDANG

NOTE: ACUAN BESAR  40 GM ADONAN TEPONG / 60 GM INTI

No comments:

Post a Comment