Monday 2 January 2012

PISTACHIOS BAKLAVA


PISTACHIOS BAKLAVA
PANASKAN OVEN 150C

  • ½ CAWAN BUTTER- CAIRKAN
  • 1 PACK (16 OUNCE) FILLO  PASTRY - BRAND PAMPAS
  • BIARKAN DI LUAR, TUTUP DENGAN TUALA BASAH
  • 1 CAWAN PISTACHIOS – BAKAR - CINCANG
  • 1/3 CAWAN GULA
  • 1/3 CAWAN MADU
  • 2 SD THE SERBUK KAYU MANIS - Bole kurangkan klo tidak suka rasa yg berlebihan
  • 2 SD THE JUICE LEMON

CARA:

2…SAPU BUTTER DI-LOYANG 15X10X1 INCI

3…SATU KAN PISTACHIOS DAN BUTTER

4… PASTRY FILLO DI BAHAGI 3

5… LETAK DI-LOYANG, SETIAP LAPIS HENDAKLAH DI SAPU BUTTER CAIR

6…RATAKAN PISTACHIOS KE ATAS PASTRY

7…LAPISKAN HINGGA PISTACHIOS DAN PASTRY SELESAI 

8…GUNAKAN PISAU YG TAJAM, POTONG BAKLAVA SEBESAR 11/2 INCI

9…BAKAR SELAMA 50 MINIT HINGGA KEKUNINGAN


10.. SATU KAN GULA,MADU,KAYUMANIS DAN JUICE LEMON-MASAK DI API PERLAHAN HINGGA HANCUR DAN RATA

11…SETELAH BAKLAVA MASAK, RATA KAN ADUNAN SIRUP KE ATAS DAN BIARKAN SEJUK…..

INI  RESEPI ASAL, DI SBB KAN MALAS SAYA BUAT SATU LAPIS SAHAJA……

No comments:

Post a Comment