Wednesday 16 November 2011

CHEESE TART.....atas permintaan ramai ini lah resepi yang selalu sy buat...












PASTRY

250 GM TEPUNG GANDUM
150 GM BUTTER
SEDIKIT GARAM
60-80 GM AIR DINGIN

JADIKAN SATU DOH DAN SIMPAN DI PETI AIS 1/2 JAM
TEKAN DOH KE DLM ACUAN2 KECIL YG BERSAPU BUTTER DAN BERTABUR TEPUNG
DGN MENGGUNAKAN GARFU, TINGGALKAN KESAN DI ATAS TART TADI
BAKAR SELAMA 15 MINIT DI SUHU 190C
SETELAH SEJUK SIMPAN DI BEKAS KEDAP UDARA

INTI
250 GM CREAM CHEESE
50 GM GULA
25 GM BUTTER
1 TELUR
25 GM CREAM
20 GM TEPUNG GANDUM
CHOCOLATE EMULCO

1.......PUTAR CHEESE DAN GULA HINGGA KEMBANG DAN TIDAK BERGENTEL
2.......MASUKKAN GULA DAN PUKUL RATA
3.......MASUKKAN TELUR DAN AKHIR NYA CREAM
4.......AMBIL SEDIKIT ADUNAN CAMPURKAN CHOCOLATE EMULCO

5.......DGN MENGGUNAKAN PIPING BAG, TEKAN ADUNAN CHEESE KE DLM KULIT TART 
6.......BAKAR DI SUHU 200C SELAMA 10-20 MINIT, TERPULANG PD OVEN

NOTA: ADUNAN IKUT SUKA ANDA, LEBIH ADUNAN CHOCOLATE DARI PUTIH ATAU LEBIH PUTIH DARI CHOCOLATE

3 comments: