Monday 21 November 2011

RED RUBY.... HIDANGAN MANISAN DARI THAILAND..... CUBA JGN TAK CUBA, LG PUN MMG MUDAH DI BUAT



SEDAP DI HIDANG SEJUK2
CUBA JGN TAK CUBA...

RED RUBY

300 GM WATER CHESTNUT - SEMANGKA CINA
TEPUNG UBI
PEWARNA MERAH

WATER CHESTNUT DI POTONG DADU DI RENDAM DI DLM AIR BEWARNA MERAH
BIARKAN 3 JAM
SETELAH TU, TOS KAN AIR NYA GAUL DENGAN TEPUNG UBI DAN DI REBUS HINGGA TIMBUL
SIMPAN DI PETIS AIS


KUAH NYA:

2 HELAI PANDAN
350 GM SANTAN PEKAT
200 ML AIR
100 GM GULA

CARA

1.......MASAK AIR DAN PANDAN HINGGA MENDIDEH
2.......MASUKKAN PULA GULA DAN BIARKAN GULA LARUT
DAN AIR NYA BENAR2 MENDIDEH
3.......MASUKKAN SANTAN DAN KACAU TERUS SELAMA 5 MINIT DAN MATIKAN API
4.......SEJUKKAN SANTAN DI PETI AIS
5.......SETELAH 1 JAM SEMUA NYA DINGIN HIDANGKAN LAH DENGAN DI TAMBAH DENGAN AIS JIKA SUKA....

No comments:

Post a Comment