Wednesday 23 November 2011

CARAMEL CAKE ... SEDAP, LEMBUT, MENGANCAM, T/KASIH PD PUAN JUNE AHMAD SBB SUDI SHARE RESEPI NI DGN KAKAK, T/KASIH JUGA TUAN PUNYA RESEPI ASAL YG MMBUAT KAN, TAK HENTI2 SY MEMBUAT NYA...




GUNA LOYANG 8"
2 SD MKN GULA HALUS - JADIKAN GULA HANGUS DAN RATAKAN DI LOYANG

KARAMEL:
1/2 TIN SUSU CAIR
70 GM GULA CASTOR
1/2 SD TEH VANILLA
3 KUNING TELUR
KACAU SEMUA BAHAN HGGA RATA

LAPISAN A
140 GM GANDUM
70 GM GULA CASTOR
3 KUNING TELUR
135 ML AIR
1 SD TEH BKG POWDER
45 ML MINYAK JAGUNG

PUKUL TELUR DAN GULA, MASUKKAN TPG (AYK BERSAMA B/POWDER) DAN AKHIRNYA MINYAK - KETEPI KAN

MERINGUE B
6 PUTIH TELUR
70 GM GULA CASTOR
1 SD TEH CREAM OF TARTAR

PUKUL KESEMUA BAHAN HGGA KEMBANG
JADIKAN 1 BAHAN A & B
ADUNAN DI BAHAGI BBRAPA BAH, IKUT WARNA KESUKAAN
TUANG ADUNAN KARAMEL KE ATAS GULA HANGUS
PERLAHAN2 SUSUN ADUNAN KEK DI ATAS NYA LALU BAKAR
BAKAR DOUBLE BOIL SELAMA 1 JAM DI SUHU 180C

No comments:

Post a Comment