Friday 30 September 2011

AYAM BAKAR

AYAM BAKAR

1 EKOR AYAM
3 CAWAN SANTAN

1/4 BIJI KELAPA - BUANG KULIT DAN HIRIS HALUS KEMUDIAN DI BAKAR
7 BIJI BUAH KERAS - BAKAR HINGGA KUNING
15 BIJI BWG KECIL
15 BIJI CILLI PADI
3 SD MKN KETUMBAR
SEDIKIT CEKOR
KESEMUA BAHAN2 DI KISAR HALUS

1 KETUL GULA MELAKA YG KECIL
SEDIKIT GARAM


SOS:
PERAHAN 1 BIJI AIR LIMAU NIPIS
2 BIJI TOMATO HIRIS
3 BIJI BWG BESAR HIRIS BULAT
1/2 CAWAN KICAP MANIS

CARA:

SANTAN DI MASAK DI API PERLAHAN HINGGA PEKAT
AYAM POTONG 8 - CUCI BERSIH DAN TOS KAN
LUMUR BAHAN2 KISAR PADA AYAM
MASAK BERSAMA SANTAN DAN GULA MELAKA SEHINGGA AYAM NYA 1/2 MASAK
KELUARKAN AYAM NYA LALU BAKAR

BAKI KUAH DI MASAK SAMPAI PEKAT DAN KELUAR MINYAK
SETELAH AYAM MASAK TUANG KAN KUAH, KE ATAS NYA

HIDANG BERSAMA KICAP PEKAT, NASI YANG PANAS, SEDIKIT ULAM2.... MMG DUDUK MELEKAT .....

No comments:

Post a Comment